Echografie

Over echografie

Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen opnamen gemaakt worden van het houdings- en bewegingsapparaat: Dit wil zeggen van pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten. Hierdoor zijn we bij Pura Vida Fysiotherapie in staat diverse aandoeningen duidelijk in beeld te brengen. Onder meer irritaties van pezen, zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tennis- of golfelleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Ook hielspoor/peesplaatontsteking of een aanwezige slijmbeursontsteking zijn op een echo zichtbaar.

Pura Vida Fysiotherapie beschikt over een uitermate geavanceerd echosysteem: de Orcheo Lite van Sonoscanner is een draagbaar toestel voor zwart-wit en kleurendoppler echografie met de unieke lineaire transducer met zeer hoge frequentie van 10 – 17 MHz met als gevolge een zeer goede beeldkwaliteit voor het scannen van oppervlakkige weefsels als pezen en spieren.

Door echografisch onderzoek is het mogelijk de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort. Eventueel kunnen wij u doorverwijzen naar de sportarts of specialist. Als u bij ons in behandeling komt, kunnen wij tijdens het behandeltraject het herstel volgen door tijdens deze periode af en toe echografisch onderzoek te doen. Echter laat een echobeeld pas een duidelijke verandering zien na een periode van drie maanden, het is dus niet zinvol om wekelijks met de echo te kijken.

Wat heeft echografie te bieden?

Musculo Skeletal Ultrasound biedt, tegen lage kosten, een non-invasieve methode om diagnostische informatie te krijgen van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig. Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert bij de patiënt ziet hij of zij onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens een echografisch onderzoek kan de patiënt actief participeren door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden welke hij ziet.

Welke diagnoses kunnen gesteld worden?

  • Ontstekingen
  • Rupturen
  • Vochtophopingen
  • Dislocaties
  • Cystes
  • Laesies

Wat is de toegevoegde waarde in de praktijk?

Het gebruik van echografie bij Pura Vida Fysiotherapie heeft als doel visueel inzicht te krijgen in de vermeende pathologie van de patiënt. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld en daarmee het meest juiste behandelbeleid worden gestart. Tijdens de behandelingen kan men met behulp van echografie regelmatig visuele feedback krijgen betreffende de ontwikkeling van de aandoening en het gevolgde beleid. Indien nodig kan het beleid tussentijds worden aangepast naar aanleiding van de in beeld gebrachte resultaten.

Afspraak maken om een echo te laten maken?

U kunt een afspraak maken door onderstaand inschrijfformulier of door te bellen met telefoon nummer
020 - 408 38 38 of 036 - 844 06 57

Inschrijfformulier

Gegevens worden verwerkt volgens onze privacyverklaring