Oedeemtherapie

Over Oedeemtherapie

Bij Pura Vida Fysiotherapie wordt oedeemtherapie toegepast door Hans Le Loux.

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair) of verworven als gevolg van een aandoening, trauma of chirurgische ingreep (secundair). Bekende vormen van lymfoedeem zijn de lymfoedeem arm na een borstoperatie met okselklierverwijdering of lymfoedeem been na een gynaecologische of darmoperatie.

Lymfoedeem valt onder de chronische aandoeningen.

De complexe problematiek rond lymfoedeem draagt bij aan het sterk invaliderende karakter van de aandoening. Lymfoedeem vraagt om een gedegen geïntegreerde aanpak. Voor de integrale behandeling van de lymfoedematische patiënt is er een belangrijke plaats weggelegd voor de oedeem fysiotherapeut.

Het doel van de behandeling is het bevorderen van de lymfestroom; verminderen van pijn; vergroten van de mobiliteit; vergroten van de spierkracht, overwinnen van angst voor inspanning; omvangreductie, bestrijden van complicaties zoals wondroos, aanleren huidverzorging en het geven van informatie en voorlichting.

Om de doelen te bereiken hebben we tot onze beschikking de keuze uit:

  • Oefentherapie, ademhalingsoefentherapie
  • Manuele mobilisaties
  • Manuele lymfe drainage
  • Compressietherapie als bandageren, lymfapress
  • Lymfe tape technieken
  • TENS
  • Therapeutische Elastische Kousen (TEK)

 

Een en ander zal in een behandelplan worden opgenomen wat op dat moment het beste beleid is voor de lymfoedematische patiënt. De duur van de totale behandeling is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per patiënt.

Afspraak maken voor Oedeemtherapie?

U kunt een afspraak maken door onderstaand inschrijfformulier of door te bellen met telefoonnummer
020 - 408 38 38 of 036 - 844 06 57

Inschrijfformulier

Gegevens worden verwerkt volgens onze privacyverklaring