Oncologie Fysiotherapie

Over oncologie fysiotherapie

Bij Pura Vida Fysiotherapie wordt oncologie fysiotherapie toegepast door Hans Le Loux, hij biedt sinds 1996 de mogelijkheid tot fysiotherapie bij Oncologie en is naast Oedeemtherapeut ook aangesloten bij Onconet.

Oncologische fysiotherapie richt zich op behandeling van mensen met kanker. Met name op het gebied van de gevolgen van de ziekte. Men kan dan denken aan lichamelijke problemen door de gevolgen van operaties, bestraling of chemotherapie. Maar er zijn ook algemene klachten, zoals pijn, vermoeidheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld of verminderde belastbaarheid. Deze algemene klachten hebben vaak een lichamelijke en geestelijke component, die elkaar beïnvloeden. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op lichamelijke klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces.

Vier stadia bij behandeling van kanker

Behandelfase

Daarin is de diagnose gesteld en vinden de primaire medische behandelingen plaats, zoals operatie, bestraling en/of chemotherapie. Dit kan allerlei ongemak met zich brengen waarbij de oncologisch fysiotherapeut kan helpen. Verder is het erg belangrijk om actief te blijven en/of te gaan bewegen. De oncologisch fysiotherapeut kan daarover adviseren en het bewegen begeleiden.

Herstelfase

Hier knapt de patiënt op van de medische behandelingen en kan hij of zij zijn leven weer gaan oppakken. Gevolgen van de medische behandelingen kunnen dat echter in de weg staan. In dit stadium is het dus belangrijk dat er voorwaarden geschapen worden voor het hervatten van een zo normaal mogelijk leven. Daarbij kan de oncologisch fysiotherapeut helpen door bijvoorbeeld een beweegprogramma aan te bieden om de conditie weer op te bouwen of klachten te behandelen die verder herstel belemmeren. Zoals bijvoorbeeld lymfoedeem of een beperkte beweging. Van veel medische behandelingen is bekend wat de effecten kunnen zijn op lange termijn. Deze lange termijneffecten kunnen soms jaren later pas optreden, als de behandelingen en de nacontroles allang voorbij zijn. Maar er komen steeds nieuwe behandelingen bij waarvan we de langetermijneffecten misschien nog niet kennen. Het is dus altijd belangrijk om te vertellen dat u ooit behandeld bent voor kanker als u jaren later met klachten naar de fysiotherapeut gaat. Deze is vanuit zijn of haar specialisme over het algemeen goed op de hoogte van deze lange termijneffecten.

Palliatieve fase.

Maar soms loopt het anders en slaan de medische behandelingen niet goed aan, ontstaan er uitzaaiingen of een nieuwe vorm van kanker. Dan spreken we van de palliatieve fase. De ziekte is dan niet meer te genezen. Dit stadium kan soms heel lang duren. Het belangrijkste is dan dat de kwaliteit van leven goed is. Daarvoor is een actieve levensstijl met veel lichaamsbeweging belangrijk. De fysiotherapeut begeleidt en adviseert daarover.

Terminale fase.

In deze fase is het levenseinde in zicht. Pijn, vermoeidheid en benauwdheid zijn de belangrijkste klachten. Bij deze klachten kan de fysiotherapeut helpen met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, ademhalingstherapie, advies en ondersteuning bij verzorging.

Afspraak maken voor Oncologie Fysiotherapie?

U kunt een afspraak maken door onderstaand inschrijfformulier of door te bellen met telefoon nummer
020 - 408 38 38 of 036 - 844 06 57

Inschrijfformulier

Gegevens worden verwerkt volgens onze privacyverklaring